Sunday, June 29, 2014

HOLLAND-MEXICO & COSTA RICA-ΕΛΛΑΔΑ



     Μετά την επιτυχημένη πρόβλεψη στο χθεσινό 1-1 της Βραζιλίας ΔΕΝ παίζω στοίχημα σήμερα. Τα... "προφανή" είναι: OVER και G/G στο Ολλανδία-Μεξικό και UNDER, ίσως και N/G, στο Ελλάδα-Κόστα Ρίκα.

      
     Όμως δεν μπαίνω στον πειρασμό γιατί τα παιχνίδια αυτά θέλουν πολύ δουλειά να καταλήξεις οπότε δεν σου φτάνει η μέρα παρά μόνο για ένα εξ αυτών. 
     Σημειωτέον εδώ, ότι ο προπονητής της Χιλής για το ματς με την Βραζιλία εργαζόταν 15 ώρες την ημέρα! 
    Οπότε ας ετοιμαστώ για την "ματσάρα" Βέλγιο-USA την 1η Ιουλίου.

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

     Σήμερα η εθνική αντιμετωπίζει την Κόστα Ρίκα. Την χώρα με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους στον κόσμο. Μια χώρα με ... ελληνικό μέσο όρο προσδόκιμου ζωής, χωρίς αναλφαβητισμό, χωρίς στρατό εδώ και 60 χρόνια, με καλύτερους μισθούς από τις άλλες λατινοαμερικάνικες χώρες, με πολλούς αμερικανούς συνταξιούχους να μένουν πια μόνιμα εκεί, φιλέλληνες, με τρεις πόλεις που έχουν ελληνικά ονόματα, ένα άγαλμα του Αριστοτέλη δώρο του Υπ. Πολιτισμού της Ελλάδας και ένα αντίγραφο Παρθενώνα. Χώρα, με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, με τροπικά δάση πλήρως προστατευμένα, με σπάνια flora & fauna (ξεχωρίζει ο βάτραχος με τα κόκκινα μάτια), κλιματολογικά με δύο εποχές, με την φράση "έχεις φως μέσα σου" που λένε στις εγκύους και την φράση Pura Vida (Αγνή Ζωή) που λένε ως χαιρετισμό όταν συναντιούνται στο δρόμο. Δεν παίζω στοίχημα σήμερα αλλά την αυτοεπιμόρφωσή μου δεν την αφήνω.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΜΕΞΙΚΟ
 
     Στο Mundial του 1998, στον τρίτο και τελευταίο αγώνα των ομίλων συναντήθηκαν Ολλανδία και Μεξικό. Την ίδια ώρα το Βέλγιο θα κέρδιζε εύκολα ή δύσκολα την Ν. Κορέα και θα προκρινόταν. Με αυτό το σενάριο κατά νου, οι Ολλανδοί προηγήθηκαν 2-0 στο πρώτο εικοσάλεπτο και... περίμεναν. Τι περίμεναν? Την ισοφάριση, 1-1, των Νοτιοκορεατών που ήρθε στο 71 λεπτό! Έτσι, στο 75 "μείωσαν" οι Μεξικανοί και, αφού έληξε Χ το Βέλγιο, στις καθυστερήσεις ο θεός Jaap Stam έχασε την μπάλα, ο Hernandez ισοφάρισε, Ολλανδία και Μεξικό πέρασαν στην επόμενη φάση. Οι Ολλανδοί άφησαν έξω τους μισητούς Βέλγους. Στο βίντεο τα γκολ.

Monday, June 23, 2014

ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ



(Δεν είμαι ειδικός του στοιχήματος ούτε συμβουλάτορας. Την προσωπική μου εμπειρία καταθέτω και μόνο).
Στις 3 Απριλίου 1996 είμαι στο Amsterdam και θα βλέπαμε στην TV, σε μπαράκι της Leidsplein, το ματς Ajax - Παναθηναϊκός γιατί δεν υπήρχαν εισιτήρια. Το De Μeer ήταν πολύ μικρό. Ο ελληνο-ολλανδός φίλος μας Rinus (από το Marinus, Ρένο τον λέγαμε εμείς) ήταν, μόλις στα 21 του χρόνια, βοηθός ολλανδοεβραίου book.

– «Πόσα θα φάει ο βάζελος» ρωτήσαμε;

- «Δεν είναι σίγουρο» μας λέει, «ΔΕΝ κερδίζει ο Ajax απόψε».

     Όλος ο πλανήτης έπαιζε 1 τον Ajax και μάλιστα με πάρα πολλά χρήματα. Τι έγινε στο ματς; Φλύαρη υπεροχή οι Ολλανδοί, όλα τα σουτ άουτ ή χαλαρά στον τερματοφύλακα και σε μία και μοναδική ευκαιρία του Παναθηναϊκού ο Δώνης πασάρει στον Βαρζέχα και αυτός σκοράρει. 0-1 τελικό και όλος ο πλανήτης στον κουβά!

     Αργότερα, στο Ankara, μαγαζάρα ενός Τούρκου book, ο Ρένος μας έκανε το τραπέζι, κέρασε τζινίβες (Jenever) και έφερνε τις guzelkiz να κωλοτρίβονται πάνω μας. Τα ποσοστά του από την ήττα του Ajax ήταν χιλιάδες γκίλντες (Guilden) δλδ. εκατομμύρια δραχμές! Στην Ελλάδα έμαθα πως πανηγυρίζανε όλοι: Ομαδάρα, τριφυλλάρα, θα πάρουμε το champions league, το διηπειρωτικό, το διαγαλαξιακό κλπ.

    Το απόγευμα της επομένης είμαστε για καφέ στο πάλαι ποτέ «The Stone Age». Το καλύτερο coffeeshop του Amsterdam που, δεν το ξέρανε και δεν το μάθανε ποτέ οι τουρίστες! Αυτοί πηγαίνανε στο Βulldog. Για τα σκυλιά. 

- «Τι έγινε χθες στο ματς» τον ρώτησα; Και για κανα δυο ώρες μου εξηγούσε τα μυστικά της «δουλειάς».

- «Το ματς το στήνει πάντα η καλύτερη ομάδα. Η μεγάλη ομάδα κάθεται και χάνει από τη μικρότερη. Τι να πεις στο Μπραχάμι; Παίξε καλά να κερδίσεις τον Ολυμπιακό; Στον Ολυμπιακό θα πεις, κάτσε χάσε από το Μπραχάμι. Το πώς θα το πεις και σε ποια ομάδα θα το πείς, είναι ΕΠΙΣΤΗΜΗ και εκεί είναι η μαγκιά των book. Υπάρχουν παίχτες που οι μεταγραφές του είναι το λάδωμά τους από τους  book. Οι μεταγραφές γίνονται μεν για να ενισχυθούν οι ομάδες, γίνονται ίσως και για ξέπλυμα χρήματος αλλά και για να κάνουν οι παίχτες σε κάποια πρωταθλήματα αυτό που θέλουν οι book. (και μου αράδιασε καμιά εικοσαριά ονόματα παιχτών). Manager’s, προπονητές, πρόεδροι, διαιτητές, επόπτες, δημοσιογράφοι, φροντιστές, ηλεκτρολόγοι(!!!!)…, δεν φαντάζεσαι πόσο οργανωμένο είναι το κύκλωμα. Προπονητής που πρέπει να χάσει κατεβάζει επίτηδες αλλοπρόσαλλη ενδεκάδα και δίνει άσχετες οδηγίες στους παίχτες του. Δεν χρειάζεται δλδ. πάντα να έχει και παίχτες πιασμένους ο book. Ή σε μια ομάδα που τραβάει στοίχημα πάνω της αποβάλει ο διαιτητής τον παιχταρά και μετά παίζει 50-50. Ηλεκτρολόγος κατεβάζει τους διακόπτες για να διακοπεί βραδινός αγώνας επειδή στο ασιατικό στοίχημα μετράει το σημείο τη στιγμή της διακοπής. Για να επιλεχτείς ως άνθρωπος των book και να κάνεις την δουλειά που θέλουν, όταν την θέλουν, ακόμα και κατά τη διάρκεια του ήδη στημένου αγώνα (!!!!), πρέπει να είσαι πανέξυπνος και τάφος! Η επαναφορά της βαθμολογίας σε 3-1-0 εξυπηρετεί τις μεγάλες ομάδες που αναπληρώνουν τις κατά παραγγελία γκέλες. Υπάρχουν και παιχνίδια που η μία ομάδα το δίνει σε μια άλλη γιατί εξυπηρετεί ή ζημιώνεται μια τρίτη ομάδα!»


     Πριν φύγω για Ελλάδα μου λέει σε ποιο στέκι της Ηλιούπολης θα βρω κουπόνι της κυπριακής ATLAS να παίξω Παναθηναϊκός – Ajax διπλό για να βγάλω τα έξοδα του ταξιδιού μου.

     Μεσημεράκι της ρεβάνς, πήγα, ζήτησα κουπόνι, με κόψανε για «ακίνδυνο» και μου δώσανε. Ποντάρω 60.000 δρχ. στο 1,80 και γράψανε από κάτω στο χαρτάκι όνομα και τηλέφωνο. Το βράδυ εκστασιάστηκα με το 0-3 των τρομερών μωρών του Van Gaal. Με την λήξη του ματς δεν κρατιόμουνα! Μωρέ δεν πάω στον book στην Ηλιούπολη να εισπράξω, σκέφτηκα. Πάω και τρώω την πρώτη κρυάδα. Αύριο μεσημέρι μου λένε. Πάω ξανά την επομένη και μου δίνουν 80.000 αντί 108.000. Γιατί ρε παιδιά; Αλλάξανε οι αποδόσεις στην Κύπρο και δεν το είχαμε μάθει όταν δεχτήκαμε το στοίχημά σου. Φεύγω και δεν ξαναπάτησα εκεί.
     Λίγους μήνες αργότερα, Σεπτέμβριος 1996, στους ομίλους του Champions League, το σκηνικό επαναλήφθηκε. Ajax-Grasshoppers 0-1 και τον Δεκέμβριο Grasshoppers-Ajax επίσης 0-1.
     Δύο χρόνια μετά, είμαι στην Μαρονίτα στα Εξάρχεια και από την διπλανή παρέα γίνεται παιχνίδι. Στοίχημα σκέφτομαι. Του ATLA είναι το κουπόνι; Να ρίξω μια ματιά; τους ρωτάω. Τελικά ήταν, της επίσης κυπριακής, CosmosBET.
     Καμένος από το χυλό, έπαιζα 1.000 – 10.000 δρχ., διάβαζα μανιωδώς αθλητικές εφημερίδες και μέχρι να αγοράσω Η/Υ πήγαινα σε net café στο Μουσείο για να διαβάζω τι γίνεται έξω. Προσέξτε, δεν διάβαζα τι μου προτείνουν να παίξω! Ποτέ μην ακούτε τι σας προτείνουν να παίξετε! Ακούστηκε στον αέρα το στοίχημα, το πήρε ο αέρας και το σήκωσε. Παίξτε κρυφά και μη λέτε ποτέ τι παίξατε σε κανέναν μέχρι να τελειώσουν τα παιχνίδια. Μην το γλωσσοτρώτε μόνοι σας! Μα τότε, τι στο καλό διάβαζες; Διάβαζα στατιστικά, προϊστορία, βαθμολογίες, ενδεκάδες, τραυματισμούς, τιμωρίες, συνθήκες αγώνων, δελτία καιρού ανά ώρα αγώνα σε κάθε γήπεδο, χλμ. αποστάσεις, συμβόλαια, μεταγραφές, φόρμα, κίνητρο ομάδων, ποιοι χτυπούν τα φάουλ, τα πέναλτυ, τα κόρνερ, διαιτητές, επόπτες, (έχω φίλο που διαβάζει και τα ζώδια των παιχτών), και κυρίως «φακέλωμα» ομάδων, προπονητών, παικτών και διαιτητών για να βρω ποιοι είναι με ποιους. Για κάθε ένα παιχνίδι που επέλεγα χρειαζόμουν 8 ώρες δουλειάς.
     Το στοίχημα για τον παίχτη διέπεται από την «αρχή του αποκλεισμού». Αποκλείεις, πρωταθλήματα, ομάδες και παιχνίδια, κοιτάς τι μένει και επιλέγεις από αυτά. Να χάσεις δεν λέω αλλά να χάσεις πολεμώντας! Οι book ασχολούνται με το στοίχημα 24/7. Εσύ πως έχεις απαίτηση να τους κερδίσεις σε 5 λεπτά; Θα ιδρώσεις φίλε! Το Στοίχημα θέλει για κάθε ένα παιχνίδι που θα ποντάρεις 8 ώρες εργασία! Δλδ. ρε μάγκες, εσείς που ποντάρετε 3 παιχνίδια ασχοληθήκατε 24 ώρες συνολικά; Πριν αρχίσετε τα πονταρίσματα, παίξατε 2 – 3 μήνες μόνοι σας χωρίς λεφτά; Βγάλατε τα προγνωστικά σας και περιμένατε να δείτε αν επαληθευθούν; Έρχονται τα παιχνίδια όπως προβλέψατε ή ψυλλιαστήκατε ότι κάτι δεν πάει καλά; Τότε δειλά-δειλά προσέλθετε στο πρακτορείο. Αν όμως δεν κερδίζετε παίζοντας χωρίς λεφτά και χωρίς το άγχος να θολώνει την κρίση σας και τις επιλογές σας, πως περιμένετε να κερδίσετε ποντάροντας χρήματα; Αν δεν ανεβάζεις σφυγμούς από μέσα αλλά χωρίς να δείχνεις τίποτα απέξω κι αν δεν πονάς τα λεφτά που θα ποντάρεις πως θα δώσεις την δέουσα προσοχή; Το στοίχημα δεν είναι δηλωτή αλλά πόκα.

    Από το Φλεβάρη, παρακολουθούσα στα εθνικά πρωταθλήματα όλους (αρκετούς εννοώ) τους παίκτες που θα δούμε στο Μundial της Βραζιλίας. Όσο πιο απαιτητικό το πρωτάθλημα, όσο πιο κοντά στον τίτλο ή στις θέσεις του Champions League η ομάδα, τόσο πιο επιβαρυμένος ο παίχτης. Ο προπονητής θα συνεχίσει ή θα αναλάβει άλλος μετά; Πόσα χρόνια είναι μαζί; Τι ανανέωση έγινε; Πόσο ταλέντο επιτρέπει η τακτική; Και υπάρχει τακτική που στηρίζεται στο ταλέντο; Υπάρχουν κλίκες στην ομάδα; Οι managers ανακατεύονται ψάχνοντας ή υποσχόμενοι μεταγραφές; Υπάρχει εχεμύθεια στην ομάδα; Θέλουν να πάνε στη Βραζιλία για διακοπές ή για τους αγώνες; Ποιοι είναι παντρεμένοι και ποιοι εργένηδες; Ποιοι έχουν παιδιά; Ποιοι έχουν facebook, instagram, twitter? Πόσο συχνά το χρησιμοποιούν; Πότε λήγει το συμβόλαιο με την ομάδα τους; Η οικονομική κατάσταση ενός λαού πως μεταφράζεται από τους υψηλά αμειβομένους ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο;

     Οι ερωτήσεις είναι το κλειδί της στρατηγικής στο στοίχημα! Κάντε ερωτήσεις συνέχεια. Καταγράψτε τις και αναδιατυπώστε τις. Καμιά πληροφορία δεν είναι για πέταμα εκτός από τις προτάσεις / tips που σας προτείνουν τι να παίξετε. Μην ακούτε από κανένα τι να παίξετε. Αν δεν το αποφασίσεις μόνος σου δεν έχει νόημα. Αν το δελτίο καιρού δίνει βροχή την ώρα του ματς, το πιο πιθανό είναι να βρέξει. Αν ένας παίχτης είναι τιμωρημένος με κάρτες, δεν θα παίξει. Στηριχθείτε σε γεγονότα. Και τα γεγονότα προκύπτουν από τις ερωτήσεις. Έχεις μαζέψει 50 ερωτήσεις για ένα ματς; Μπράβο. Ξεκίνα να βρεις απαντήσεις και να είσαι σίγουρος ότι θα προκύψουν άλλες 25 ερωτήσεις. Από τις νέες 25 άλλες 12 κ.ο.κ. μέχρι να μηδενιστεί το κοντέρ. Τότε θα είσαι έτοιμος να πεις: Αξίζει να ποντάρω εδώ ή κυρίως, ΔΕΝ θα ποντάρω αυτό το παιχνίδι. Μην ποντάρεις με τη μάζα. Η μάζα κερδίζει μία φορά και χάνει 9. Το τι δεν θα παίξεις είναι απείρως πιο σημαντικό από αυτό που θα παίξεις. Όταν δεν παίζεις γλυτώνεις τα λεφτά σου.

     Μέχρι να αρχίσει το Μουντιάλ παρακολούθησα το Grand Prix της F1 στον Καναδά. Τρίτος ο Vettel. Χμ....

     Και, να! Ήρθε η ώρα της Βραζιλίας. Το πρώτο μου ποντάρισμα ήταν για τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης. Θα τα πούμε στο τέλος της διοργάνωσης για τον ποιόν επέλεξα.    

     Το επόμενο ποντάρισμα ήταν 1,5 ευρώ στο τελικό σκορ Ισπανία – Ολλανδία: 2-4! Είμαστε στην παραλία με φίλους, κανείς δεν ήξερε τι είχα ποντάρει. Αρχίσανε τα μπαλάκια να γράφουν και μόλις μπήκε το 5ο γκολ των Oranje έδειξα το, χαμένο, δελτίο του ΟΠΑΠ στην παρέα. Τρελαθήκανε όλοι. Χτυπιόντουσαν. Εμένα όμως δεν με ένοιαξε καθόλου που έχασα! Με την «στρατηγική» μου είχα πέσει μέσα στη «λογική» του συγκεκριμένου παιχνιδιού.

     Το επόμενο ποντάρισμα ήταν επίσης 1,5 ευρώ (όταν χάνεις δεν απλώνεσαι) στο τελικό σκορ Γερμανία – Γκάνα: 2–2! Απόδοση 21, είσπραξη 31,5 ευρώ, κέρδος 30, έξω το χαμένο 1,5 της Ολλανδίας,  ταμείο 28,5 €.



     Το επόμενο ποντάρισμα ήταν 5,1 ευρώ (όταν ανοίγεις απλώνεσαι λίγο) σε δύο δελτία. Το πρώτο αξίας 1,2 € στον Μπερεζούτσκι ως πρώτο παίκτη που θα σκοράρει στο Βέλγιο-Ρωσία σε συνδυασμό με το Ν. Κορέα – Αλγερία: 2-4! Το δεύτερο δελτίο, σύστημα 1,2,3 αξίας 3,9 € στο Ν. Κορέα – Αλγερία: 2-4, ανατροπή Βέλγιο – Ρωσία και νικητής Αυστριακού Grand Prix, ο εκκινών από την 13η θέση Vettel.

     Ο Vettel στον πρώτο μισό γύρο από μηχανική βλάβη έμεινε off. Ο σέντερ μπακ Μπερεζούτσκι, παρότι που προωθήθηκε σε τέσσερα κόρνερ να κερδίσει κεφαλιά δεν τα κατάφερε οπότε κατέπεσε και το 2πλό της Ρωσίας στο 1ο ημίχρονο. Με το γκολ του Βελγίου έχασα και το πρώτο δελτίο. Για το βραδινό ματς ήμουν πολύ σίγουρος αφού το 2-4 ήταν banker και στα δύο δελτία μου και ο Vahid Halilhodzic η εγγύησή μου! Ταμείο: 28,5–5,10 = 23,40. Κέρδος 90, σύνολο ταμείου 113,40 €.



Και για να προλάβω την ερώτησή σας, Αφού ήσουν τόσο σίγουρος γιατί δεν έβαζες ότι είχες και δεν είχες; Γιατί σαν παίχτης, δεν μπορώ να ξέρω τι στοίχημα φορτώθηκε σε έναν αγώνα ώστε να χαρακτηριστεί μαζική επιλογή, άρα καμένη επιλογή. Και επιπλέον, αν ένας book κινδυνεύει να ζημιωθεί μπορεί να αλλάξει τη ροή ενός αγώνα σε εξέλιξη μέσα σε 15 λεπτά.

     Πριν ξεκινήσουν οι αγώνες του Mundial, ερωτηθείς αν υπάρχει «παράγκα», ο αρχηγός της Εθνικής Κώστας Κατσουράνης, δήλωσε:
«Υπήρχε σίγουρα και με αποδείξεις. Tώρα, δεν ξέρω. Αυτό που βλέπω στο γήπεδο είναι διαιτητές φοβισμένους. Αν το πρωτάθλημα το διοργάνωναν οι υπεύθυνοι της Πρέμιερ Λιγκ, ο Ολυμπιακός θα ήταν το φαβορί, αλλά θα το διεκδικούσαν οι πέντε πρώτες ομάδες».
     Σήμερα, η UEFA έχει φτιάξει επιτροπή που επιτηρεί τη σχέση αγώνων και στοιχημάτων. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθεί να εξαλείψει το πρόβλημα ασκώντας πίεση και ελέγχοντας την διαδικασία.

     Η πρόγνωση ενός αγώνα είναι από μόνη της δύσκολη υπόθεση. Οι ποδοσφαιριστές είναι άνθρωποι και όπως όλοι μας δικαιούνται να έχουν και κακές μέρες. Οι ομάδες βρίσκουν και χάνουν τη φόρμα τους. Στην Premier League, στην Primera Division, στη Bundesliga, στη Serie A, αν σε βρει μπόσικο η ουραγός ομάδα σε καθάρισε. Δεν είναι όλα ύποπτα και στημένα. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Μπορούμε να χαρούμε τα παιχνίδια χωρίς να πρέπει να καταστραφούμε οικονομικά.