Monday, November 24, 2014

Συλλεκτικό γίνεται σχολικό βιβλίο της Ε΄Δημοτικού

 (μετά την απόσυρση του «μπλέντερ»)


     Εξαιτίας του σάλου που δημιουργήθηκε σχετικά με την χρησιμοποίηση έργου του Ιάπωνα καλλιτέχνη Makoto Aida, στο σχολικό βιβλίο της Ε΄Δημοτικού «Φυσικά» Ερευνώ και Ανακαλύπτω, το Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία το βιβλίο πρόκειται να αποσυρθεί και στη νέα έκδοσή του, η επίμαχη εικόνα θα έχει αντικατασταθεί.
     Κατ΄αρχήν, είναι απορίας άξιο γιατί η εικόνα αυτή δεν ενοχλούσε τα 10 περίπου χρόνια που κυκλοφορεί το συγκεκριμένο βιβλίο αλλά ενόχλησε σήμερα; Την απάντηση έδωσε με στομφώδη δήλωσή του βουλευτής γνωστός για τις φιλελεύθερες αλλά και φασιστοειδείς απόψεις του. «Ο σκοπός του καπιταλιστικού συστήματος είναι να μετατρέψει σε άμορφη ομογενοποιημένη μάζα τους φτωχούς, τους αδύναμους και τους μη προνομιούχους ώστε, να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν προς όφελος του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Η εικόνα αυτή, που δυστυχώς διέφυγε της προσοχής μας και δημοσιεύτηκε, αποκαλύπτει περίτρανα, πέρα από κάθε αμφιβολία τα σχέδιά μας για τους λαούς, όχι μόνο τον ελληνικό αλλά παγκοσμίως. Εμείς, οι προνομιούχοι και οι οικογένειές μας, είμαστε οι χειριστές των Μπλέντερ κάθε χώρας. Καθήκον και υποχρέωση του λαού είναι να δουλεύει, να κάνει παιδιά και να μπαίνει αυτοβούλως και αδιαμαρτύρητα στο μπλέντερ».



     Μετά από αυτές τις εξελίξεις και τις ανακοινώσεις περί απόσυρσης, κινητοποιήθηκαν άμεσα έμπειροι συλλέκτες με σκοπό τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων τευχών του εν λόγω βιβλίου για κερδοσκοπικό σκοπό. Στην Ιαπωνία, πατρίδα του Makoto Aida, συλλέκτες προσπαθούν με αγωνία να προμηθευτούν έστω κι ένα βιβλίο. ‘Ελληνες συλλέκτες προχώρησαν σε προσλήψεις ατόμων του υποκόσμου τα οποία την «στήνουν» έξω από τα δημοτικά σχολεία και ρωτούν τους μαθητές σε ποια τάξη πάνε. Σε όσους απαντήσουν ότι είναι μαθητές της Ε΄Δημοτικού, προσπαθούν να τους δελεάσουν, δίνοντάς τους το καινούριο i-phone ως αντάλλαγμα για το σχολικό βιβλίο «Φυσικά» Ε’ Δημοτικού. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η αύξηση του φαινομένου bullying καθότι οι νταήδες μαθητές αποσπούν δια της βίας το βιβλίο από τους συμμαθητές τους με σκοπό να το ανταλλάξουν. Αναπληρωτής δάσκαλος κατάσχεσε τέσσερα βιβλία μαθητών του σε μια προσπάθεια να ξεχρεώσει τράπεζα και εφορία. Μυώδης μαθητής της ΣΤ΄, που «τσούρνεψε» έξη βιβλία σε μια μέρα, τα αντάλλαξε με πλήρες Home Cinema.
     Συγκλονισμένοι είναι και όλοι οι γονείς μετά από περιστατικό που έλαβε χώρα στο Αιγάλεω. Μαθήτρια που αρνήθηκε να το ανταλλάξει, έπεσε θύμα απαγωγής και απελευθερώθηκε μόλις οι γονείς της παρέδωσαν ως λύτρα το βιβλίο, μιας και δεν είχε μάθημα Φυσικής εκείνη την ημέρα ώστε να το έχει μαζί της στην τσάντα της. Συγκλονισμένη η μητέρα της απαχθείσας δήλωσε: «Της έλεγα να μην μιλά σε ξένους στο σχολείο γιατί θα της δώσουν ναρκωτικά και θα την πάνε στους γύφτους. Που να φανταστώ ότι θα το πάθαινε από το βιβλίο. Τώρα δεν ξέρουμε από πού να φυλαχτούμε».


     Ανώτερος αξ/κος της αστυνομίας δήλωσε: «Οι γονείς πρέπει να διαβάζουν όλα τα σχολικά βιβλία στην αρχή κάθε χρονιάς και να αναφέρουν αμέσως κάθε τι που τους φαίνεται ύποπτο. Μετά το «συνωστισμό» της Ρεπούση είχαμε επικεντρωθεί όλοι στα κείμενα και δεν προσέχαμε τις φωτογραφίες».
     Το θέμα έφτασε και σε συνδέσμους φιλάθλων ποδοσφαιρικών ομάδων οπότε, κάθε ένας το προσάρμοσε καταλλήλως και ετοίμασε τα σχετικά πανώ: (ΑΕΚ, Άρης, Θρύλος, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ κλπ.) «….. και τα μυαλά στο μπλέντερ» που θα τα δούμε αναρτημένα μόλις (αν) ξαναρχίσουν οι αγώνες πρωταθλημάτων.
     Εξωκοινοβουλευτικοί αριστεροί και αναρχικοί δεν άφησαν ασχολίαστες τις εξελίξεις: «Μία εικόνα που αποτυπώνει ξεκάθαρα το τι συμβαίνει στην κοινωνία είχε το σχολικό βιβλίο, την έβγαλαν κι αυτή. Ο αγώνας για την καταστροφή των μπλέντερ συνεχίζεται. Τα μπλέντερ καταργούνται στα οδοφράγματα. Στομώστε τις λεπίδες ν΄ανθίσουν οι ελπίδες».




Friday, November 14, 2014

Ο ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΑΤΗΣ. Μια παράσταση για φιλανθρωπικό σκοπό



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (παράρτημα Ναυπάκτου), στα πλαίσια δράσεων για την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας σε θέματα υγείας, σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την σατιρική κωμωδία του Μολιέρου:

«Ο Αρχοντοχωριάτης»

που παρουσιάζει το Θεατρικό εργαστήρι της Ειρήνης Ευαγγελάτου, την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014 στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα.

Θα δοθούν δύο παραστάσεις, στις 16:00 και στις 19:00


Όλα τα έσοδα της φιλανθρωπικής εκδήλωσης θα διατεθούν για τους σκοπούς του παραρτήματος Ναυπάκτου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.