Tuesday, March 31, 2015

Το Kruzenhstern στο λιμάνι της Πάτρας (Port of Patras)



Κατέπλευσε στο παλιό λιμάνι της Πάτρας το, μοναδικό πλέον στο είδος του, τετρα-κάταρτο ιστιοφόρο Kruzenhstern, που ανήκει στο Ρώσικο Εκπαιδευτικό Ναυτικό και θα αποπλεύσει στις 2 Απριλίου. Στις 31/03 και την 01/04 και ώρες 10:00 – 18:00 είναι ανοιχτό στο κοινό. Οι φωτογραφίες είναι από την σημερινή μου επίσκεψη 



Το Kruzenhstern ναυπηγήθηκε το 1926 στο Bremerhaven για λογαριασμό του Εμπορικού Γερμανικού Ναυτικού. Καθελκύσθηκε με το όνομα Padua. Τα ταξίδια του ξεκινούσαν από το Αμβούργο και οι κύριοι προορισμοί του ήταν η Χιλή και η Αυστραλία.



Το μήκος είναι 115 μ., το πλάτος 14 μ., το βύθισμά του 7.μ και το ύψος του 56 μ.


Μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο πέρασε στην κατοχή της Σοβιετικής Ένωσης, στα πλαίσια των πολεμικών επανορθώσεων που δόθηκαν από τους Γερμανούς.

από την έκθεση ιστορικών φωτογραφιών στο κατάστρωμα του πλοίου

από την έκθεση ιστορικών φωτογραφιών στο κατάστρωμα του πλοίου


Οι Σοβιετικοί το μετονόμασαν σε Kruzenhstern προς τιμή του Ναυάρχου Ivan Fedorovich Kruzenhstern ο οποίος ήταν επικεφαλής της Ρώσικης αποστολής που έκανε τον γύρο της Γης και θεμελίωσε την Ωκεανογραφία στη χώρα του.



Από το 1961 χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό. Μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να ανταπεξέλθει στο κόστος λειτουργίας κα συντήρησης, άρχισε να δέχεται πολίτες επί πληρωμή ώστε να απολαύσουν μια κρουαζιέρα με το ιστιοφόρο.



Το πλήρωμά του κυμαίνεται ανάλογα με την αποστολή και είναι έως 70 άτομα ενώ οι δόκιμοι 100-160. Σήμερα στην Πάτρα βρίσκονται, πλήρωμα 60 ατόμων και 115 δόκιμοι ηλικίας 17-20 ετών μεταξύ των οποίων και 4 κορίτσια που αρνήθηκαν ευγενικά να τις φωτογραφίσω.



Ο λόγος της επισκέψεώς του στην Πάτρα είναι η αδελφοποίηση της πόλης με το Kaliningrad , έδρα του Kruzenhstern.



Το εντυπωσιακό ιστιοφόρο, έχει πάρει μέρος σε πολλές reggattas καθώς και σε ταινίες και ντοκιμαντέρ.



Για το 2015 θα επισκεφτεί 15 χώρες και 26 λιμάνια.  



Στη πλώρη λειτουργεί και υπαίθριος πάγκος με σουβενίρ, τα έσοδα του οποίου πηγαίνουν για την συντήρηση του πλοίου.

Το μπλουζάκι που αγόρασα  (100% βαμβάκι)