Friday, June 12, 2015

Motorhead

Τον Μάιο του 1975 ο μπασίστας  Ian Fraser Kilmister (γεν. 24/12/1945) και μέλος του progressive συγκροτήματος Hawkwind (κλασσικό το απαγορευμένο για χρόνια τραγούδι τους  Hassan Ι Shaba) συνελήφθη στα καναδικά σύνορα για ένα αγχολυτικό χάπι, προερχόμενος από τις ΗΠΑ, έμεινε πέντε ημέρες κρατούμενος και τελικά αφέθη ελεύθερος. 

Ian Fraser Kilmister (Lemmy)
Αυτό το γεγονός, είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η προγραμματισμένη συναυλία τους στο Τορόντο και να αποχωρήσει από το γκρουπ. Επιστρέφοντας στην Αγγλία και με όραμα τον δυνατό ήχο, σχημάτισε δικό του συγκρότημα και ο ίδιος έγινε γνωστός ως Lemmy. Φέτος κλείνουν σαράντα (!) χρόνια στο κουρμπέτι και το γιορτάζουν ανάλογα. 

Αυτοί είναι οι Motorhead

Ήταν Ιούνιος του 1975 λοιπόν όταν ο Lemmy συμφώνησε με τον κιθαρίστα  Larry Wallis και τον ντράμερ Lucas Fox να φτιάξουν μια μπάντα που θα έβγαζε «γρήγορο και άγριο» ήχο. Μια μπάντα που θα έπαιζε «γρήγορο, αλαζονικό, παρανοϊκό rock nroll τόσο δυνατά που θα έκανε το γκαζόν του γείτονα να ξεραθεί». Τo τελευταίο τραγούδι που είχε γράψει ο Lemmy για τους Hawkwind είχε τίτλο Motorhead και αυτό θα ήταν τελικά το όνομα της νέας μπάντας.


Το σήμα της μπάντας

Στα χρόνια που διέρρευσαν τα μέλη άλλαζαν. Με τον κιθαρίστα «Fast» Eddie Clarke και τον ντράμερ «Philthy animal» Taylor που παρέμειναν σχεδόν επτά χρόνια μαζί (1976-1982) έδεσαν τον ήχο τους και καθιερώθηκαν στη μουσική σκηνή.

«Philthy animal» Taylor, Lemmy, «Fast» Eddie Clarke 

Όσοι ασχολούνται με την ιστορία των μουσικών συγκροτημάτων και καλλιτεχνών γνωρίζουν ότι τίποτα δεν είναι εύκολο. «it’s a long way to the top if you want to rock n’ roll». Δισκογραφικές εταιρίες, managers, διαφημιστές, συναυλίες, ηχογραφήσεις, αποχωρήσεις μελών, απρόοπτα, αποθεώσεις, καταβαραθρώσεις, τηλεοπτικές εμφανίσεις, βίντεο, ακυρώσεις… χρειάζεται μέταλλο να τα διαχειριστείς όλα αυτά και οι Motorhead του Lemmy είχαν αρκετό. 

Από τα κορυφαία Live στο Hammersmith με το Bomber 

Στην σαραντάχρονη πορεία τους έδωσαν μια νέα διάσταση στο Rock nRoll. Με επιμονή, σκληρή δουλειά και μια βαθιά ριζωμένη ικανότητα παραγωγής ανατρεπτικού ήχου, που κάνει «το πρόσωπο να λιώνει» οι Motorhead έγιναν μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μπάντες έχοντας αποκτήσει φίλους σε όλον τον πλανήτη. Κάθε χρόνο προσθέτουν νέα κεφάλαια στο βιβλίο της πορείας τους που προκαλούν δέος. Μέχρι σήμερα έχουν να επιδείξουν:


Άλμπουμς:

δισκάκι σε σχήμα δίσκου κοπής

·         22 LP
·         10 Live
·         6 συνδυαστικά
·         5 EP και
·         20 single



Video/DVD: 5
Film: 3


Επίσης, κυκλοφορούν βιβλία και συλλεκτικές εκδόσεις που αφορούν τον Lemmy και το συγκρότημα. Κυκλοφορεί και … σε μπύρα! 



Έχουν πουλήσει πάνω από 20 εκατ. δίσκους και έχουν δώσει 3764 συναυλίες.
Για τα 40 χρόνια τους θα κυκλοφορήσει στις 28 Αυγούστου του 2015 το νέο τους άλμπουμ Bad Magic

Το εξώφυλλο του νέου άλμπουμ

Σήμερα το βράδυ όμως, 12 Ιουνίου 2015, ξεκινά η παγκόσμια περιοδεία με 30 προγραμματισμένες εμφανίσεις. Πρώτος σταθμός το Greenfield Festival στο Interlaken της Ελβετίας με όλα τα εισιτήρια εξαντλημένα.

Phil Campbell, Lemmy, Mikkey Dee 

Και για το τέλος, οι στίχοι του τραγουδιού Ormasmatron