Wednesday, November 23, 2016

ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ και ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ

     Όσοι αγοράζετε κινέζικα προϊόντα μέσω internet, θα ξέρετε ήδη ότι τα έξοδα αποστολής είναι μηδέν ευρώ! (εξαιρέσεις υπάρχουν για ογκώδη ή πολύ ακριβά αντικείμενα). Θα ξέρετε επίσης, ότι η Κίνα δεν φορολογεί αυτά τα προϊόντα επιπλέον της τιμής πωλήσεως. Έτσι, μια δωδεκάδα  μανταλάκια αξίας 1 € έρχεται χωρίς άλλη επιβάρυνση μιας και ο αντίστοιχος ΦΠΑ εκεί είναι μηδέν τοις εκατό. Η έλλειψη φορολόγησης και η δωρεάν μεταφορά προϊόντων είναι η Πολιτική της Κυβέρνησης ώστε να γίνει η Κίνα κυρίαρχη οικονομία.


     Κι από τις καρφίτσες και τα μανταλάκια ας πάμε στα … αμπελόφυλλα. Ξέρατε ότι η Ελλάδα εισάγει από την Κίνα 5.000 τόνους (!!!) αμπελόφυλλα ετησίως; Και που τα βρίσκει η Κίνα τόσα αμπελόφυλλα; Κάτω από τα Φλεγόμενα Όρη (κόκκινο χρώμα και θερμοκρασίες 50 oC) και μισή ώρα από την πόλη Turpan βρίσκεται η καταπράσινη «Κοιλάδα των Σταφυλιών».



     Μια κοιλάδα όπου αποκαλείται από τους ντόπιους και «ο κήπος των εκατό λουλουδιών» γιατί, εκτός από τα αμπέλια που κυριαρχούν, καλλιεργούνται επίσης βερικοκιές, καρυδιές, αμυγδαλιές, συκιές, μηλιές, ροδακινιές, καρπουζιές, πεπονιές και κυδωνιές. Από τις τελευταίες επιλέγουν μερικές για κέντρωμα ώστε να γίνουν κλήματα. Οι πολλές φυσικές πηγές καταλήγουν σε ρυάκια και κανάλια που την διαρρέουν καθιστώντας την εύφορη. 



Και κάτι πολύ σημαντικό για όσους ξέρουν: Η «Κοιλάδα των Σταφυλιών» βρίσκεται στον ίδιο παράλληλο με τη Γαλλική πόλη Μπορντώ!



     Αφού έχουν τόσα αμπέλια έχουν και αμπελόφυλλα. Το υποπροϊόν αυτό ήταν άχρηστο για τους Κινέζους μέχρι που ήρθαν σε επαφή μαζί τους Τούρκοι και  Έλληνες αγοραστές.
Από τότε οι εξαγωγές άνθισαν και έφτασαν, μόνο για την Ελλάδα, σε 5.000 τόνους ετησίως. Σε ένα από τα μεγαλύτερα sites για επαγγελματίες μπορείς να παραγγείλεις online αμπελόφυλλα. 


Ελάχιστη παραγγελία 2.000 τόνοι. Κόστος 2.000 δολάρια ο τόνος.


     Αλλά αυτά δεν είναι τα μόνα «νέα» για την ελληνική αγορά. Οι παραγωγοί του Turpan, αφού αναρωτήθηκαν «τι τα θέλουν τόσα αμπελόφυλλα οι Έλληνες και οι Τούρκοι;» και αφού έμαθαν για τα ντολμαδάκια, να μην τα δοκιμάσουν κιόλας; Κι αφού τα  δοκίμασαν, να μην φτιάξουν και μια μονάδα παραγωγής έτοιμων ντολμάδων; Σε λίγα χρόνια θα γεμίσουν τα super markets με κονσέρβες «Greek Dolma» Made in China.  





    Και αφού η Κίνα  ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, χρηματοδοτεί τα καινοτόμα project, αποκτούν συνεχώς Know-How, αμπελόφυλλα έχουν, συνταγές για ντολμαδάκια βρήκαν, το μόνο που τους λείπει για να ξεκινήσουν είναι το… ρύζι. Καλή σας όρεξη! 

Πηγές: 

http://www.ftiaxno.gr 
http://www.made-in-china.com
https://www.travelchinaguide.com

Friday, November 04, 2016

Συμμορίες

     Συμμορία από το συν και τη λέξη μόρα (από το ρήμα μείρομαι: διανέμω/μοιράζω/κατανέμω) και την  κατάληξη -ία.

   Οι Χορηγίες, ήταν ένας σημαντικός κοινωνικός και πολιτιστικός θεσμός που ξεκίνησε στην Αθηναϊκή Δημοκρατία του Κλεισθένη στα τέλη του 6ου αι. π. Χ., ανθίζει τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή και αρχίζει να εκφυλίζεται κατά τον 4ο αι. π. Χ. και να δώσει οριστικά τη θέση του στις Συμμορίες.

Κλεισθένης


   Η Συμμορία ήταν μία ομάδα πλούσιων Αθηναίων πολιτών κατά τον 4ο αι. π. Χ. Είχαν σχηματιστεί για καθαρά φορολογικούς σκοπούς το 378 π. Χ. όταν Επώνυμος Άρχων των Αθηνών ήταν ο Ναυσίνικος (αυτός που νικά με τα πλοία). [Μήπως στη πόλη που “φτιάχτηκαν πλοία” να είχαν υπόψη τους οι γονείς για τα αγόρια την ονοματοδοσία Ναυσίνικος;] Για να μην υπάρχει άδικη και άνιση φορολογία (όπως στις μέρες μας) οι πλούσιοι (όχι οι Δούλοι) Αθηναίοι κατατάσσονταν σε Συμμορίες ανάλογα με την φορολογική τους ικανότητα. Για κάθε Συμμορία υπήρχε διαφορετικός ετήσιος φόρος ιδιοκτησίας (ο σημερινός ΕΝΦΙΑ) που λεγόταν Εισφορά.

   Οι Συμμορίες ήταν περίπου 100. Συνιστούσαν  κατηγορίες Αθηναίων πολιτών με ατομική ιδιοκτησία και περίπου ίδια εισοδήματα ώστε να πληρώνουν την ίδια εισφορά για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης. Σε κάθε Συμμορία υπήρχε ο Ηγεμών που έδινε το όνομά του στη Συμμορία, ο Δεύτερος και ο Τρίτος. Υπήρχε και ο Διαγραφεύς που κρατούσε τα Διαγράμματα (Φορολογικοί Κατάλογοι) με το περιουσιολόγιο, τα εισοδήματα, τον οφειλόμενο φόρο και διέγραφε όσους πλήρωναν την ετήσια Εισφορά τους. Ο Ηγεμών, ο Δεύτερος, ο Τρίτος και ο Διαγραφέας ήταν υπόλογοι στους Δέκα Στρατηγούς των Αθηνών μιας και τους είχε ανατεθεί, μεταξύ άλλων καθηκόντων, και η ευθύνη των Συμμοριών. 


Δέκα Στρατηγοί

   Σύντομα όμως δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα. Ενώ ήταν πολύ σημαντικό να εισπράττονται εγκαίρως οι ετήσιες Εισφορές, στην πράξη αποδείχθηκε δύσκολο. Έτσι το 358 π. Χ. εισάγεται η ιδέα της Πρό-Εισφοράς. Ο Ηγεμών, ο Δεύτερος και ο Τρίτος προεισέφεραν την προκαθορισμένη ημερομηνία το συνολικό ποσό που έπρεπε να εισφέρει η Συμμορία τους και κατόπιν το εισέπρατταν εν καιρώ από τα υπόλοιπα μέλη.

   Υπήρχαν και οι Συμμορίες των Μετοίκων στις οποίες επικεφαλής ήταν ο Ταμίας και τα Διαγράμματα τηρούσε ο Επιγραφέας.

   Επιπλέον, για τους 1.200 πλουσιότερους Αθηναίους υπήρχε ένας ακόμη φόρος (όπως ο Φόρος Μεγάλης Περιουσίας): η Τριηραρχία. Ήταν μία Λειτουργία, η ευθύνη δηλαδή για τη κατασκευή, τον εξοπλισμό και τη  συντήρηση μιας Τριήρους. Το 357 π. Χ. αυτοί οι πολύ  πλούσιοι Αθηναίοι ονομάστηκαν Συντελείς και κατανεμήθηκαν σε είκοσι Συμμορίες των εξήντα ατόμων.


Τριήρης


   Το 330 π. Χ. όλες οι Συμμορίες ανατέθηκαν σε έναν από τους Δέκα Στρατηγούς ο οποίος είχε πλέον την αποκλειστική ευθύνη τους, ονομάστηκε δε «Στρατηγός επί τας Συμμορίας».

Πηγές: 
  • Δημοσθένους: Περ τν Συμμοριν  
  • Τζόν Χάιλ: Η Γέννηση της Δημοκρατίας