Thursday, September 15, 2016

Ali & Nino

«Ο Αλή και η Νίνο» είναι μια ερωτική νουβέλα του Γεωργιανού συγγραφέα Kurban Said. 
ο συγγραφέας kurban Said

Περιγράφει την ιστορία του Αλή, που είναι μουσουλμάνος από το Αζερμπαϊτζάν, και τον έρωτα που έζησε  με την χριστιανή Πριγκίπισσα Νίνο που είναι Γεωργιανή!

το εξώφυλλο της Αγγλικής έκδοσης


Διεισδύει βαθιά στις δυο κοινωνίες, επισημαίνει τη διαφορά στις κουλτούρες, τα εμπόδια, την επιρροή των θρησκειών και των οικογενειών των δυο νέων. 

Εμπνευσμένη από το βιβλίο, η Γεωργιανή γλύπτρια Tamara Kvesitadze, δημιούργησε το 2007 τη σύνθεση «Άντρας και Γυναίκα» η οποία, τρία χρόνια αργότερα τοποθετήθηκε στο Batumi (2010). 

η καλλιτέχνης Tamara Kvesitadze

Το δημιούργημα αυτό χαρακτηρίζεται ως αριστουργηματικό διότι έχει ιδιαιτερότητες και συμβολισμούς πέρα από τα αναμενόμενα:

Ακριβώς στις 19:00, τα δύο γλυπτά αρχίζουν και κινούνται! Πλησιάζουν το ένα το άλλο! Φιλιούνται! Συνεχίζουν την κίνησή τους, περνούν ο ένας μέσα από τον άλλο (!!!), χάρις στους μεταλλικούς δίσκους από τους οποίους είναι φτιαγμένοι, και  απομακρύνονται προς αντίθετες κατευθύνσεις. 

τα τρία βασικά ενσταντανέ της σύνθεσης
 Το τέλος της κίνησης, συμβολίζει την σοβιετική εισβολή του 1920 στο Αζερμπαϊτζάν και το 1921 στην Γεωργία, γεγονότα που οδήγησαν στον αναγκαστικό χωρισμό του Αλή και της Νίνο. 

Απολαύστε το εδώ:



Πηγές:

No comments:

Post a Comment